Çene Botoksu Nedir ?
Masseter kası, üst çeneden alt çeneye uzanan oldukça büyük bir kastır. Bu kasın aşırı aktivitesine bağlı olarak dışardan görünecek şekilde büyümesine “masseter hipertrofisi” adı verilir. Masseter hipertrofisi diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı olarak gelişebileceği gibi sıklıkla sert yiyecekler tüketen ve sakız çiğneyen bireylerde de görülebilir.
Masseter botoksu (çene botoksu) çene kaslarında görülen aktivite artışının Botulinum toksin uygulamasıyla azaltılmasını ve nihayetinde kas kasılmasının engellenmesini sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır.
Çene Botoksu Hangi Durumlarda Kullanılır ?
Çene botoksu olarak da bilinen masseter botoksu, masseter kasının aşırı aktivitesi sonucu yüzün alt bölgesinde görülen köşeli formu veya asimetrileri ortadan kaldırmak amacıyla uygulanır. Gün içinde veya gece diş sıkma veya gıcırdatmayla karakterize bir durum olan bruksizm, dişlerde aşınma, periodontal lezyonlar, temporomandibular eklem bozuklukları ve kas ağrısı gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. Diş sıkan hastalara okluzal splint, ilaçlar, davranışsal yaklaşımlara ek olarak çene botoksu uygulaması yapılabilmektedir.
Çene Botoksu Nasıl Uygulanır ?
Çene botoksu uygulamasında botulinum toksini insülin iğnesine benzeyen küçük enjektörlerle yaklaşık 5 dakika süren bir işlemle direkt olarak masseter kasına enjekte edilir. İşlem sırasında genellikle ağrı hissedilmez. Bu işlem tamamlandıktan sonra iş hayatına devam edilebilmesi mümkündür.
Çene Botoksunun Avantajları Nelerdir ?
Masseter botoks işlemi ile yüzün alt bölgesinde kasın aşırı aktivitesine bağlı olarak gözlenen köşeli görünüm ortadan kalkarak daha oval bir form alması sağlanır. Masseter botoks cerrahi bir işlem değildir. İşlem esnasında veya iyileşme döneminde ağrı gözlenmez. Masseter botoks, diş sıkmaya bağlı olarak gelişen ağrıların kontrol altına alınmasında yardımcı olabilir.