EF YILDIZDENT

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi, çürüyen veya enfekte olan dişlere uygulanır ve dişin onarılarak daha sağlıklı hale gelmesi sağlanır. Dişin kurtarılmasını sağlayan ve biraz uzun sürebilen tedavi yöntemi arasında yer alır.

Diş çürüklerinin tedavi edilmediği süreçlerde zaman içinde hayati önem taşıdığı bir gerçektir.

Bu yüzden daha şiddetli ağrıların önüne geçebilmek adına diş hekimin kontrolünden geçilmeli. İhtiyaç durumunda kanal tedavisi yapılarak, sorunun ortadan kaldırılması ve dişin onarılması gerekir.

Kanal tedavisinde öncelikli olarak sert dokunun içine girilir. Daha sonra kök kanala ulaşılarak burada yer alan yumuşak dokuya müdahale edilir.

Pulpa denen diş sinirinin dışarıya atımı gerçekleştirilir. Böylelikle dişin iç kısmında meydana gelen sorunun giderilmesi sağlanarak temizliği sağlanır.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Diş çürükleri hafife alınacak diş problemi değildir. Müdahale edilmediğinde ise ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir olmasından dolayı önlem almak gerekiyor. Diş çürüğü zaman içinde diş sinirine ulaşır ve ağrı oluşumunu meydana getirir. Dişi çatlatması veya kırması sonucunda yüzün de zarar görmesine neden olur.

Bundan kaynaklı olarak diş enfekte olur veyahut iltihap kapabiliyor. Diş siniri veya diş pulpasının zarar görmesi durumunda dişin etrafına bakteri yaymaya başlar. Bu bakteri zaman içinde çoğalarak büyümüş olur.

Bakteri sorunu, diş çürüğü gibi problemler ise apse oluşumuna veya enfeksiyonun artış göstermesine neden olur. Böyle durumlarda ağrıların her geçen gün artış gösterdiği görülür. Şiddetli ağrılar kişiyi rahatsız eder ve bu duruma istinaden kanal tedavisi yapılarak sorunun önüne geçilmiş olur. Böylelikle diş onarılır ve sorunun önüne geçilerek ağrılar ortadan kaldırılır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kanal tedavisi işleminin gerçekleşebilmesi için bir diş hekimi tarafından muayene edilmek gerekir. Dişte meydana gelen diş siniri hastalığı veya diş pulpasının ortaya çıkış nedeni hakkında bilgi sahibi olunur. Bunun önlenmesi ve tedavinin gerçekleşebilmesi için diş hekimi muayenesi şarttır. Daha sonra tıbbi prosedür gereğiyle hastanın işleme uygunluğu hakkında bilgi sahibi olunur.

İlk adımda diş röntgeni çekilerek; kök kanallının oluşumu görüntülenir. Kemik oluşumunda enfeksiyon veya çevresinde herhangi bir sorun olup olmadığına bakılır. Diş hekimleri tarafından enfeksiyon oluşumu tespit edilerek gerekli olan planlama yapılır.

İkinci adımda diş ve çevresini uyuşturmak için lokal anestezi uygulaması yapılır. Bazı hastalarda diş sinirinin ölmesi halinde lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaz.

Rahat hastanın konforunu sağlamak ve korkusunu yenebilmek adına anestezi uygulaması yapılır. Dişin etrafına koyulan lastik tabaka ile birlikte tükürük olmadan işlem gerçekleştirilmesi sağlanır.

Daha sonra kök kanala erişim sağlamak için delik açılır. Delikte çürümüş sinir dokuları, bakteriler ve pulpaların atımı gerçekleştirilir. Kanal törpülemeden yardım alarak temizleme işlemi gerçekleştirilir. Delik içi temizlenerek dişin onarımı yapılır.