Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk diş hekimliği; 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan anabilim dalıdır.
Süt dişleri, yerini dolduracak kalıcı dişler için; konuşma, yemek yeme için korunmakta ve kalıcı diş sürmesine rehberlik etmektedir. Bu yüzden süt dişlerini korumak (çürük) koruıyucu olan florür ve fissür örtücüleri uygulamaları, dişlerde henüz çürük oluşmadan uygulanması koruyucu uygulamalardan biridir. Ağrısız olan bu işlemler çocukların dişlerini çürümeye karşı korur ve çocukların diş hekimine düzenli gitme alışkanlıklarını geliştirir.
Çürüğün başladığı ya da ilerlediği süt dişlerine dolgu, ampütasyon ve kanal işlemlerinden uygun olanı yapılarak, daimi dişler sürene kadar, süt dişlerinin korunması sağlanır.
Ortodontik sorunlar ve parmak emme alışkanlığı çocuklarda sıklıkla karşılaşılan şikayetlerdir. Ortodontik sorunlar için diş hekimi çocuğun yaşını, ağız ve çene yapısını, süt ve daimi diş gelişimini dikkate alarak diş telinin kullanım sürecini planlar. Çocuklarda emme alışkanlığı diş yapısını bozduğundan diş hekimlerinin erken teşhisi ile bu durum alışkanlık bıraktırıcı apareylerle kontrol altına alınır.
Çocukların hareketli karakterleri ve gelişmekte olan dikkat becerileri sebebi diş kırılması karşılaşılabilecek bir durumdur. Kırılan ya da çıkan dişin en kısa sürede süt veya temiz su içine konularak diş hekimine götürülmesi halinde kırık ya da çıkan dişin restorasyonu yapılabilinir.