Diş Eti Hastalıkları (Periodontitis) Nedir?
Diş Eti Hastalıkları, dişlerin çevresindeki yumuşak dokunun çeşitli sebeplerle zarar görerek iltihaplanmasına denir. Erken teşhis ile kolayca tedavi edilen Periodontitis tedavi edilmediği taktirde diş kayıplarına yol açabilir.
Diş eti hastalıkları tedavisi kolay fakat ihmal edildiğinde dönüşü olmayan sonuçlara yol açacaktır. Ayrıca dişlerin korunması ve diş etlerinin sağlıklı olması iyi bir sindirim sağlayacak ve vücudunuzu da sağlıklı tutacaktır.
Diş Eti Hastalıkları Neden Oluşur?
Bütün diş yüzeylerinde ve aralarında mikrobiyal dental plak adı verilen bir yumuşak bakteri tabakası birikmektedir. Bu plak iyi bir şekilde dişlerde uzaklaştırılamadıysa zararlı bakteriler çoğalır ve diş eti hastalıkları ile uğraşmanıza neden olur.
Bakterilerin ürettiği zararlı maddeler ise diş etinde iltihaba ve diş etlerinin çekilmesine neden olur. Zamanla mikrobiyal dental plak zamanla diş taşına dönüşerek diş eti hastalıklarının yolunu açar.
Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Başlangıç aşamasında diş ve diş yüzeyi, diş kökü, diş taşı temizliği yapılarak hastaya ağız hijyeni eğitimi verilir. Doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı dikkatlice gösterilir. Basit bir diş eti iltihabında yeterli olacak bir tedavi biçimidir ağız hijyenine dikkat etmek. Fakat daha şiddetli seyreden hastalıklarda farklı yöntemler uygulanmalıdır.
İlerlemiş periodontal hastalıklarda cerrahi tedavi yöntemi kullanılması gerekmektedir. İlerlemiş enfeksiyon ve diş eti çekilmesi durumunda oluşan periodontal cep adı verilen boşluklar ortadan kaldırılır.
Lazer gibi teknolojik cihazlar ile ağrısız ve kanamasız şekilde tedavi mümkündür. Uygulama sonrası hastanın günlük rutinine dönmesi ve tamamen sağlıklı diş etlerine sahip olması için 3, 6, 12 aylık kontroller ile gözetim altında tutulur.