Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nedir?
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi ile ağız boşluğunda olan tüm rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi gerçekleşir.
Bütün yaş aralıklarındaki hastaların tedavisinin uygulandığı bu bölümde; çiğneme veya ısırmada zorluk, yutma zorluğu, çene eklemi problemleri ve dişlerde aşınma gibi problemler yaşayan hastalarla da ilgilenilir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?
Çene cerrahisi hastaları arasında çok yaygın olan sorunlar; genelde ısırmada zorlanma, çiğneme veya yutkunma problemleri ile fark edilir. Dişlerde yıpranma, aşınma ve çene kemikleri problemleri ile ilgili rahatsızlıklarında da hastanın uzman hekimler tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Horlama, sesli solunumda yaşanan zorluklar ve horlamak gibi problemlerin kaynaklarını bulmak ve çözüme ulaştırmak da bu bölümün kapsama alanlarının içine girer.
Gömülü Dişlerin Neden Olabileceği Komplikasyonlar Nelerdir?
Gömülü dişler, ağızda çıkması gereken yerde çıkmamış veya çıkamamış dişlerdir. Diş etinin kalınlığı, ağızda diş çıkabilecek alanın olmaması, genetik faktörler gibi etkenlerle dişler gömülü olarak deri altında kalabilir.
Gömülü dişler çekilmediği sürece komşu dişlere uygulanan baskı ile enfeksiyon oluşumuna sebep olup dişlerin çürümesine sebep olabilir. Bu dişlerin aynı zamanda ortodontik sebepler ile de çekilmesi gerekebilir. Diş çıkmaya çalıştıkça ön taraftaki dişlere ittirme işlemi uygulaması sebebiyle dişlerde kayma ve şekil bozukluğu meydana gelebilir.
Gömülü dişlerin çekimi, alanında gelişmiş ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanlarınca uygulanır. Hasta işlemden hemen sonra günlük hayatına geri dönebilir.
Hekim tarafından verilecek reçetedeki ilaçların kullanılmaması veya aksatılması durumunda ortaya çeşitli komplikasyonlar çıkabilir. Bazı hastalarda ise çene kemiğindeki yeterli boş alanlarda diş gömülü bir şekilde durabilir. Bu durumda gömülü diş eğer hastaya ve komşu dişlere zarar vermiyorsa cerrahi bir müdahaleye gerek yoktur.